HTML

Fear and Loathing

zene, film, egyéb

Friss topikok

Linkblog

Fear and Loathing in Las Vegas

2009.01.25. 23:49 Thom Yerk

Hát igen, egy ilyen blogot hogy is lehetne mással kezdeni?

    1970-ben a Rolling Stone megbízta Hunter S. Thompsont, hogy járjon utána Ruben Salazar meggyilkolásának. Ebben segítségére volt Oscar Zeta Acosta, egy mexikói-amerikai aktivista és ügyvéd, akivel úgy döntöttek, hogy Los Angeles nem megfelelő hely az ügy megtárgyalására, így az amerikai álom fellegvárát, Las Vegas-t vették célba. Ezenközben a Sports Illustrated ajánlatát is elfogadta, hogy írjon cikket a Mint 400 nevű motorosversenyről. Végül ennek históriájából nőtt ki a Félelem és reszketés Las Vegasban

    Bár Hunter teljesen akkurátus volt újságíróként, mégse ijedjünk meg, nem kapunk száraz szakmaiságot. A teljes művet átitatta személyével, olyan őrületté téve, ami felforgatta az akkori újságírást. A versenyről alig esik szó, annál inkább a drogok által okozott hallucinációk és lehetetlen helyzetek megoldásai élteti őket. Kinek jutna még eszébe önmagát szétcsapva egy rendőrökkel teli drogkonferencia közepére helyezni?

 1998-ban Terry Gilliam, a Monty Python csoport volt animátora és tagja filmet készített a regényből. Bár a produkció nem hozta vissza a beléfektetett pénzt, a film rövidesen kultstátuszba. Gilliam kamerakezelési módjai, és ahogy a rombolást, őrületet, látomásokat képes volt megjeleníteni, nagyon sok embert meghódított. Igyekezett szó szerint átültetni a szöveget, amennyire csak lehetett, amit elvett belőle, máshol hozzárakta. A filmben Benicio del Toro alakítja az ügyvédet, míg Johnny Depp Raoul Duke-ot, Thompson alteregóját.

És hogy miről is szól a film. Az amerikai álom megtalálása nem sikerült, így inkább lebontják azt. Mértéktelen fogyasztás és a szobák teljes leamortizálása, mindig az árral szemben úszás. Az ország értékeinek és szimbolumainak kifordítása és könyörtelen elítélése. Pont mint a jó öreg doktor...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fearandloathing.blog.hu/api/trackback/id/tr45902440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása